Visuaalisuuden vaikutus ostopäätöksiin

Jos pohdimme kuluttaja asiakkaita, on helppo ymmärtää visuaalisuuden vaikutus jokapäiväiseen toimintaan. Voidaan kysyä Miksi haluat tilata pitsaa vaikka et olekaan nälkäinen ja ehkä juuri hetki sitten söit?

Jopa Harvardin Professorin Geralr Zaltmanin mukaan 95% käytetystä rahasta on hassattu visuaalisista syistä tai niiden johdattelemana. Vaikka olisimme kuinka olevinamme loogisia ja toimimme järkevästi, alitajuntamme ohjaa käytöstämme jatkuvasti.

Päädyt ostamaan pitsaa vaikka et ole nälkäinen, kun selaat somea ja näet mitä ihanimman kuvan herkullisesta pitsasta. Yhtäkkiä alkaakin tuntumaan, että voisihan tässä syödä…

Ostajat tekevät ostopäätöksiä jopa 90 sekunnissa. Suurimpaan osaan ostopäätöstä vaikuttaa värit.

Esimerkiksi punainen viestii kiireestä ja tällä voidaan aiheuttaa verkkokaupoissa painetta ostaa nopeammin kun "viimeinen alennus!" huutaa punasella. Vastapainona tuo esimerkiksi sininen, joka tuo luotettavuutta ja rauhaa, sinistä käytetään terveyspalveluissa useinkin. Ilmentämään rauhaa ja terveyttä.

Muodot vaikuttavat myös vahvasti ostokäyttäytymiseen, sillä kuluttajat yhdistävät pyöreitä muotoja makeisiin ruokiin kuten leivonnaiset ja vastakohdat maut taas yhdistetään kulmikkaisiin muotoihin.

On kuluttajien päätöksentekoprosessissa:
Suurin osa tarkistaa verkkokaupasta kuvat - niillä on suuri merkitys millainen mielleyhtymä tuotteesta syntyy. Verkkokauppojen olisi hyvä panostaa erilaisiin kuviin ja jopa 360 astetta meneviin videoihin, jolloin kuluttaja pääsee näkemään tuotetta parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Kuvat vaikuttavat enemmän kuin tuotekuvaukset suurimalle osalle ihmisiä.

Fonteilla on myös suuri merkitys, jotta se viestii oikein oikealle kohderyhmälle. Miksi lasten lelupakkauksissa on aina hauska fontti kun taas sanomalehdessä asiallinen?

Meille näytetään päivässä 6000 - 10 000 mainosta, suurin osa näistä menee ohi, mutta moni jää alitajuntaan ja monen kohdalla ihminen tekee äkkinäisiä ostoja.

Kun näet sen herkullisen pitsan, kun huomaat oikein ihanan ja raikkaan näköisen mehupurkin hyllyssä otat sen mukaasi. Visuaalisuus on muotoja, nähtäviä asioita, värejä joista alitajunta ja aivot muodostavat mielikuvia.

Visuaalisuus on myyjä ja myyntiä.

Miksi emme hyödyntäisi tätä myös B2B maailmassa? Kun se potentiaalinen asiakas selaa somea tai lukee lehteä, millaisen mielikuvan haluat, että yritykseksi jättää sillä hetkellä? Jääkö siitä mielikuvaa ollenkaan, jääkö siitä mitään sanomaton mielikuva vai jääkö siitä katsojalle olo, että tämä näyttää hyvältä!

Edellinen
Edellinen

Visuaalisuuden voima B2B-markkinoinnissa - Opas Ostopolulle